06/02/2008
Παπαναστασίου Αλέξανδρος (1876 – 1936)

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πολιτικούς του 20ου αιώνα ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου υπήρξε ένας ακατάπαυστος εργάτης για την θεμελίωση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και έμεινε γνωστός ως ο “πατέρας της Δημοκρατίας”. Γεννήθηκε το 1876 στο Λεβίδι όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και αφού αποφοίτησε συνέχισε τις σπουδές του στα Πανεπιστήμια του Βερολίνου και της Χαϊδελβέργης (Κοινωνικές επιστήμες και Φιλοσοφία) όπου και ήρθε σε επαφή με το σοσιαλιστικό ρεύμα του Συνεργατισμού. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Λονδίνο και στο Παρίσι και αμέσως μετά επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας πολιτική δράση. Το 1908 ίδρυσε την “Κοινωνιολογική Εταιρεία” και μαζί με τους Δελμούζο και Πετιμεζάς την “Ομάδα των Κοινωνιολόγων” οπού ανέπτυξε τις πολιτικές και κοινωνικές του θεωρίες. Το 1910 εκλέχτηκε βουλευτής με το Λαϊκό Κόμμα και πρωτοστάτησε στον αγώνα για την κατάργηση των τσιφλικιών της Θεσσαλίας και την ανακατανομή τους στους μικρο καλλιεργητές.

Στις πολιτικές αναταραχές του 1916 βρίσκεται στο πλευρό του επαναστατικού κινήματος της Θεσσαλονίκης. Από την επαναστατική προσωρινή κυβέρνηση του Ελ. Βενιζέλου του δίνεται η γενική διεύθυνση των Ιονίων Νήσων. Από αυτήν τη θέση ανέπτυξε την ριζοσπαστική ιδέα για μια κοινή δημοκρατία των βαλκανικών κρατών. Την Περίοδο 1917 – 1920 διατέλεσε υπουργός Συγκοινωνιών, Εσωτερικών και Περιθάλψεως στην κυβέρνηση Βενιζέλου. Σημαντικά έργα του αυτήν την περίοδο αποτελούν η θέσπιση έλεγχου των δημοσίων έργων, η ανάπτυξη των μέσων μαζικής μεταφοράς, η θέσπιση του σχεδίου πόλεως. Το 1922, ο Αλ. Παπαναστασίου μαζι με έξι στελέχη του Λαικου Κόμματος δημοσιεύουν στην εφημερίδα “Ελεύθερος Λόγος” το “Δημοκρατικό Μανιφέστο”, κείμενο το οποίο ήταν ένα δριμύ κατηγορώ εναντίον της βασιλείας των Γκλύξμπουργκ και των φιλοβασιλικών κυβερνήσεων στις οποίες καταλογίζει αποκλειστικά την ευθύνη για την Μικρασιατική καταστροφή. Λίγες μέρες μετα ο διευθυντής της εφημερίδας δολοφονείται και ο Αλ. Παπαναστασίου με τους συνεργάτες του προφυλακίζονται και τελικά καταδικάζονται σε τριετή φυλάκιση με την κατηγορία της εξύβρισης του βασιλέα.

Στις 12 Μαρτίου του 1924 ορκίζεται πρωθυπουργός με την υποστήριξη του κόμματος των Φιλελεύθερων και αμέσως καταθέτει ψήφισμα για την κατάργηση της βασιλείας, τη δήμευση της βασιλικής περιουσίας και την θέσπιση κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Στις 25 Μαρτίου το ψήφισμα επικυρώνεται με δημοψήφισμα. Σημαντικό έργο του εκείνη την περίοδο είναι η υπογραφή πρωτοκολλώ για την ίδρυση του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και η εισαγωγή της δημοτικής γλώσσας στον δημόσιο βίο. Την περίοδο 1926-1928 ανέλαβε Υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση Ζαΐμη και έργο του είναι η απόφαση για την δημιουργία αγροτικών συνεταιρισμών και η ίδρυση της Αγροτικής Τράπεζας. Το 1932 εκλέγεται για δεύτερη φορά πρωθυπουργός αλλά παραιτήθηκε σχεδόν αμέσως. Το 1933 διετέλεσε Υπουργός Οικονομίας και Γεωργίας στην κυβέρνηση Βενιζέλου. Η δικτατορία του Ι. Μεταξά τον έθεσε σε κατ οίκον περιορισμό.

Πέθανε το 1936 από καρδιακή προσβολή στο σπίτι του στην Εκάλη και τάφηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Σήμερα στο δημαρχείο του Λεβιδιου στεγάζεται μουσείο αφιερωμένο στον μεγάλο Αρκάδα πολιτικό με εκθέματα από προσωπικά του αντικείμενα, φωτογραφίες και έγγραφα από το προσωπικό του αρχείο. Στο μουσείο στεγάζεται επίσης και η προσωπική του βιβλιοθήκη που αποτελείται από 2.000 τόμους.


Πορτραίτο του Α. Παπαναστασίου
(Φωτογραφία: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας)
Η προτομή του Α. Παπαναστασίου στην Πλατεία Άρεως στην Τρίπολη

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.