26/02/2008
Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Το Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας εγκαινιάστηκε το 1985 με πρωτοβουλία του Στεμνιτσιώτη Ιωάννη Σαββόπουλου και της συζύγου του Ειρήνης Κουγέα-Σαββοπούλου. Αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον Φιλόλογο κ. Σωκράτη Κουγέα.
Το ζεύγος Σαββοπούλου δώρισε τις συλλογές του στο μουσείο δημιουργώντας για τη Στεμνίτσα ένα πόλο έλξης για επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μεταβυζαντινές εικόνες, έργα μεταλλοτεχνίας και αργυροχρυσοχοΐας, κεραμικής, εκκλησιαστικά σκεύη, ενδυμασίες, υφαντά, κεντήματα, ξυλόγλυπτα και πολλά κοσμήματα.
Μέσα από αναπαραστάσεις εργαστηρίων και του εσωτερικού του στεμνιτσιώτικου σπιτιού δίδεται η ευκαιρία στο κοινό να αποκομίσει εικόνες από εποχές που ανήκουν πια στο παρελθόν.
Το Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας στεγάζει τις συλλογές του, που αριθμούν τα 2000 αντικείμενα, σε δύο διώροφα κτίρια. Το πρώτο κτίριο είναι ένα σπίτι του 18ου αιώνα, πρώην οικία Γεωργίου Χατζή και το δεύτερο οικοδομήθηκε με παραδοσιακούς όρους δόμησης το 1995 με δαπάνες Ιωάννη και Ειρήνης Σαββοπούλου, Παναγιώτη Αγγελόπουλου καθώς και Ιωάννη Μαρτίνου.
Η συμμετοχή των Στεμνιτσιωτών είναι έντονη ειδικότερα με δωρεές οικογενειακών κειμηλίων.
Λειτουργεί Πωλητήριο με αξιόλογα βιβλία, κάρτες και αναμνηστικά είδη.
Επί 23 συνεχή έτη είναι καθημερινά ανοιχτό στο κοινό ( εκτός από Τρίτη) και έχει οργανώσει αρκετά επιστημονικά συμπόσια και ετήσια εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους.
Επικοινωνία για επισκέψεις στο Μουσείο με την κα Βικτωρία Φρέντζου: τηλ. 27950 81 252 και κιν. 6973934877.Για γενικότερα θέματα με την κ. Εφη Μαντζούτσου, κιν. 694 8839145


Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.