14/05/2008
Χώροι λατρείας στην Αρχαία πόλη του Άργους

Δήμος Άργους

Οι ανασκαφές αποκαλύπτουν μία πόλη – κέντρο με πυκνή κατοίκηση και κοινωνική δομή ανάλογη με τον ηγετικό ρόλο που διαδραμάτισε το Άργος στην Αρχαιότητα.
Μεταξύ άλλων, η ανεύρεση ενός χώρου λατρείας στο ΝΑ τμήμα της πόλης μας αποκαλύπτει αρκετές πληροφορίες για τις λατρευτικές πρακτικές των ιστορικών χρόνων.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στην αρχαϊκή και κλασσική Ελλάδα, η έννοια της θρησκείας αφορά τη θρησκεία της πόλης – κράτους. Η πόλη έχει κοινωνική και πολιτική οντότητα, η οποία συγκροτείται σε μία ευρύτερη επικράτεια με έναν οικισμό στο κέντρο, έδρα των θεσμών. Σ’ αυτόν το τύπο της θρησκείας το άτομο ως άτομο δεν κατέχει κεντρική θέση. Δε μετέχει στη λατρεία ως πρόσωπο υπεύθυνο για τη σωτηρία της ψυχής του, αλλά αναλαμβάνει το ρόλο που του αναθέτει η κοινωνική και πολιτική του υπόσταση. Η κάθε πόλη έχει τους πολιούχους θεούς της. Παράλληλα με τη δημιουργία αστικών ιερών στο άστυ, γίνεται σταδιακά συνένωση όλων των περιφερειακών οικισμών, η οποία ολοκληρώνεται γύρω στο 460 π.Χ., οπότε προκύπτει η πόλη – κράτος του Άργους, στην οποία τα ιερά κατείχαν ήδη τεμένη (ιδιοκτησίες, κτήματα), πριν περιέλθουν στον έλεγχο του Άργους.
Έχοντας υπόψη μας το παραπάνω γενικό πλαίσιο, μαθαίνουμε από τις περιηγήσεις του Παυσανία ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός ιερών και χώρων λατρείας στο Άργος, πολλοί από αυτούς στην Αγορά ή γύρω από αυτήν, από τους οποίους μόνο ένας μικρός αριθμός έχει ταυτιστεί ανασκαφικά. Υπήρχαν ιερά αφιερωμένα σχεδόν σε όλους τους Ολύμπιους θεούς. Οι Αργείοι τιμούσαν ανδρικές και γυναικείες θεότητες προς τις οποίες αφιέρωσαν ναούς, ιερά, αγάλματα, ανάγλυφα και βωμούς, αλλά τιμούσαν και τους μυθικούς ήρωες και ημίθεους: Τα ιερά των πολιούχων θεών του Λαρισαίου Διός και της Αθηνάς Πολυάδος στην ακρόπολη στο λόφο της Λάρισσας, τα ιερά του Απόλλωνα Πυθίου ή Δειραδιώτη και της Αθηνάς Οξυδερκούς στην Ακρόπολη στο λόφο της Ασπίδος ή Δειράδος, ενώ στο κέντρο της Αγοράς υπήρχε το σημαντικότερο ιερό της πόλης, το ιερό του Λυκείου Απόλλωνος στο οποίο αναρτούσαν τα ψηφίσματα της πόλης. Στα ΝΔ της Αγοράς αποκαλύφθηκε το ιερό της Αφροδίτης. Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και τα ευρήματα σε ανασκαφή βορείως του θεάτρου υποδεικνύουν χώρο λατρείας με τελετουργικό χαρακτήρα.
Μια άλλη κατηγορία μνημείων αποτελούν τα Ηρώα, που ερμηνεύουν το ρόλο που έπαιζε η παράδοση στη λατρευτική ιστορία της πόλης. Οι ήρωες έζησαν σε μια εποχή που αποτελεί για τους αρχαίους τα πολύ παλιά χρόνια, όταν οι άνθρωποι ήταν διαφορετικοί: μεγαλόσωμοι, ρωμαλέοι, όμορφοι. Το γένος αυτό των ανθρώπων είναι εκείνο που τα καταρθώματά τους ύμνησε η επική ποίηση. Αυτοί συγκροτούν το μυθικό παρελθόν της Ελλάδος. Στους τάφους τους τελείται λατρεία, θεσμοθετημένη από την πόλη – κράτος.
Οι Αργείοι απέδιδαν νεκρικές τιμές στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Στόλιζαν τους τάφους τους με στεφάνια, προσέφεραν γλυκίσματα έχυναν τελετουργικά στο χώμα χοές ή λιβές, δηλαδή νερό, γάλα, μέλι ή κρασί και τα επαναλάμβαναν την τρίτη, την ένατη και την τριακοστή ημέρα μετά την κηδεία και στη συνέχεια κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με δύο επιτύμβιες ενεπίγραφες στήλες από την κοίτη του ποταμού Χαράδρου ή Ξηριά και από τάφο στην περιοχή του Εθνικού Γυμναστηρίου Άργους του 4ου αιώνα και του 5ου αιώνα π.Χ., είναι πιθανό να συνδέεται η ταφική λατρεία με λατρεία χθονίων θεοτήτων.
Μια άλλη κατηγορία ιερών έχουν βρεθεί στην ύπαιθρο, σε μικρούς οικισμούς, στις κώμες, σε περιοχές που κατοικούσαν γεωργοί, καλλιεργητές της γης, και χαρακτηρίζονται ως αγροτικά ιερά. Αυτά τα ιερά κατασκευάστηκαν σε τοπογραφικές θέσεις που απέχουν πέντε έως οκτώ χιλιόμετρα από το ‘Αργος.
Σε αυτό το τοπογραφικό και το ιστορικό πλαίσιο θα πρέπει να εντάσσουμε όλα τα ανασκαφικά δεδομένα, χωρίς να αγνοούμε τις μυθολογικές παραδόσεις από τον Ίναχο μέχρι την Τελέσιλλα, που μερικές φορές συμπληρώνουν τα κενά της ιστορικής πληροφόρησης.


Ιερό Αφροδίτης
Αρχαιολογικός χώρος Κυψέλης
Ιερό Ίσιδος

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.