15/05/2008
Οικία Σπυρίδωνος Τρικούπη, Δαναού 33

Δήμος Άργους

Είναι διώροφη λιθόκτιστη οικοδομή με πολλά στοιχεία νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και με πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο. Κτίστηκε το 1830, και μάλιστα μέσα σε λίγους μήνες, από τον ιστορικό της Ελληνικής Επανάστασης και πρώτο πρωθυπουργό της χώρας (1828-29) Σπυρίδωνα Τρικούπη. Η ανέγερση της οικοδομής έγινε σε οικόπεδο τεσσάρων και πλέον στρεμμάτων εθνικής γης, που του παραχωρήθηκε ύστερα από αίτηση του, παρά το γεγονός ότι είχε παραιτηθεί από το πρωθυπουργικό αξίωμα και είχε περάσει στην αντιπολίτευση. -Ο Σπυρίδωνας Τρικούπης ανήκε στο Αγγλικό κόμμα, όπως και ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, την αδελφή του οποίου είχε παντρευτεί - . Αρχιτέκτονας του οικήματος ήταν ο Νικόλαος Ιωάννου, ο οποίος έκτισε το σπίτι κοντά στο δρόμο, αφήνοντας στο πίσω μέρος του οικοπέδου, χώρο που διαμορφώθηκε σε μεγάλο κήπο με δένδρα και την πλούσια βλάστηση. Στο βάθος του κήπου κτίστηκε αμέσως μετά ο ναΐσκος του Αγ. Χαραλάμπους.
Αργότερα, το σπίτι αυτό περιήλθε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Κυπαρίσση. Στη συνέχεια, πωλήθηκε στο Νίκο Οικονόμου, το 1847, και έπειτα το εν λόγω οίκημα αποκτήθηκε από τον δικηγόρο Εμμανουήλ Οικονόμου ή Κωλέτη (1902-1963), ο οποίος διατέλεσε και βουλευτής Άργους την περίοδο 1952-1956. Μεταγενέστερα, τα παιδιά του Νικόλαος Οικονόμου ή Κωλέτης, Αναστασία Παπαχαραλάμπους και Κλυτώ (Κλυταιμνήστρα) Οικονόμου το πούλησαν στην Αγροτική Τράπεζα.
Αυτή τη στιγμή το οίκημα δεν ευρίσκεται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση. Η κακή του κατάσταση χειροτερεύει, όταν το 1993 φημολογείται πως στο σπίτι υπάρχει κάποιος θησαυρός μεγάλης αξίας. Άγνωστοι επέδραμαν νύκτα κατά του μνημείου. Οι επίδοξοι «χρυσοθήρες» δε βρήκαν χρυσάφι, αλλά προξένησαν πολλές καταστροφές, μερικές από τις οποίες ίσως να είναι ανεπανόρθωτες. Κατέστρεψαν το ξύλινο κλιμακοστάσιο, το τζάκι, παλιά έπιπλα, ξήλωσαν τα πατώματα και προκάλεσαν φθορές στις θαυμάσιες τοιχογραφίες και οροφογραφίες.


Οικία Σπ. Τρικούπη
Αρχοντικό Σπυρ. Τρικούπη (1830)
Φουρούσια, οικία Σπ. Τρικούπη, Δαναού 33

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.