15/05/2008
Ναός Αγίου Ιωάννου ή Τιμίου Προδρόμου, οδός Γούναρη

Δήμος Άργους

Κτίστηκε μετά το 1822 και περατώθηκε το 1829. Ο προηγούμενος ναός ήταν ημιυπόγειος και ο εισερχόμενος κατέβαινε έξι με επτά σκαλιά σκαλιά προκειμένου να φτάσει στο επίπεδο του Ναού. Προτιμούσαν την εν λόγω αρχιτεκτονική δομή ώστε να εμποδίζουν τους έφιππους Τούρκος να εισέλθουν στο εσωτερικό του Ναού και να τους βεβηλώνουν. Σ΄ εκείνο τον παλιό ναό έγινε η δοξολογία και ορκίστηκαν οι πληρεξούσιοι της Α΄ εθνοσυνέλευσης το Δεκέμβριο 1821. Στην αυλή του ναού πραγματοποιήθηκε η έναρξη των εργασιών της Εθνοσυνέλευσης, που διακόπηκαν και συνεχίστηκαν στη Νέα Επίδαυρο.
Όταν έφτασε ο Ιωάννης Καποδίστριας στην επαναστατημένη Ελλάδα, ο νέος ναός δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα και ο κυβερνήτης ενίσχυσε το έργο οικονομικά. Στη δυτική πλευρά του ναού υπάρχει εντοιχισμένη πλάκα, με την οποία οι Αργείοι θέλησαν τότε να τιμήσουν το δωρητή.
Εσωτερικά ο ναός είναι ιδιαίτερα πλούσιος και εντυπωσιακός. Εκτός από την αγιογράφηση του, αξιόλογο είναι το επίχρυσο εικονοστάσι, έργο του Μιχαήλ Ζωγράφου και του γιου του Παναγιώτη Ζωγράφου (1888). Την προσοχή του επισκέπτη έλκουν επίσης το δεσποτικό και τα δυο προσκυνητάρια, έργα του Περ. Κ. Ζωγράφου (1912). Ο ναός είναι ασφαλισμένος με σιδεριές, που τοποθετήθηκαν το 1912, επειδή είχε καταστεί ετοιμόρροπος από τον ισχυρό σεισμό του 1896. Το καμπαναριό έγινε το 1853 με δαπάνη του Δήμου. Δήμαρχος διατελούσε τότε ο Κωνσταντίνος Βώκος. Ο ναός ήταν καθεδρικός μέχρι το 1865, μεταγενέστερα έγινε ο Άγιος Πέτρος.
Στον περίβολο του ναού έχουν ενταφιαστεί διάφοροι εξέχοντες Έλληνες και φιλέλληνες. Εκεί ευρίσκεται και ο οικογενειακός τάφος του Δημήτριου Τσώκρη. Αξίζει να αναφερθεί πως στη βορειοδυτική άκρη της αυλής ενταφιάστηκαν οι περισσότεροι από τους νεκρούς της Γαλλικής επίθεσης το 1833.


Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη
Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου
Δυτικό προστώο Αϊ – Γιάννη,

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.