16/05/2008
Το Κάστρο της Λάρισσας

Δήμος Άργους

Το κάστρο έχει υψόμετρο 289 μ. Οικοδομήθηκε την περίοδο των προϊστορικών χρόνων και είναι νεότερο από τις οχυρώσεις της Ασπίδος. Η βάση του σε ορισμένα σημεία έχει ογκόλιθους, που μας θυμίζουν τα κυκλώπεια τείχη. Τον 5ο και 6ο αι. οι Αργείοι επισκευάζουν και συμπληρώνουν το τείχος, βασιζόμενοι στα παλιότερα ίχνη και τεχνική.
Το 10ο αι. μ.Χ. κτίστηκε το μεσαιωνικό κάστρο. Το κτίριο, με την πάροδο των χρόνων και με την εξέλιξη των ιστορικών γεγονότων διαμορφώνεται και κάθε φορά αποκτά τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε περιόδου. Το 13ο αιώνα το ανανέωσαν οι Φράγκοι, το 15ο αιώνα το συμπλήρωσαν οι Ενετοί και αργότερα οι Τούρκοι έκαναν τις δικές τους προσθήκες. Όλοι όσοι το διαφέντεψαν, Έλληνες και μη, φρόντισαν ν΄ αφήσουν τα ίχνη της οχυρωματικής τους τέχνης στο επιβλητικό μνημείο, που δεσπόζει στην πεδιάδα του Άργους.
Το κάστρο έχει δύο περιβόλους τον εξωτερικό, μήκους 200 μέτρων, και τον εσωτερικό, μήκους 70 περίπου μέτρων. Στον εσωτερικό χώρο υπήρχε ναός του Λαρισαίου Διός και της Αθηνάς Πολιάδος. Επίσης, υπήρχε σταυρεπίστεγος εκκλησία (στέγη που σχηματίζει σταυρό) του 12ου αιώνα. Σώθηκε η κτητορική της επιγραφή με το όνομα του επισκόπου Νικήτα, η οποία φυλάσσεται στις αποθήκες του μουσείου Άργους. Για την κατασκευή της εκκλησίας χρησιμοποιήθηκε οικοδομικό υλικό της αρχαίας εποχής. Αλλά και σε πολλά ακόμη σημεία της τοιχοποιίας του κάστρου ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει ενσωματωμένα αρχιτεκτονικά μέλη από μνημεία της αρχαίας εποχής.
Το κάστρο συνδέθηκε ιστορικά με την επανάσταση του 1821. Όταν έφτασε στο Άργος η μεγάλη στρατιά του Δράμαλη, ο Κολοκοτρώνης διαμόρφωσε μια εξαιρετική στρατηγική. Έκρινε ότι έπρεπε οι Έλληνες να το καταλάβουν, για να απασχολήσουν τον εχθρό, που θα το πολιορκούσε, με αποτέλεσμα να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο. Ο Κολοκοτρώνης έστειλε αρχικά εκατό διαλεχτούς άνδρες, στους οποίους προστέθηκαν αργότερα κι άλλοι κι έγιναν συνολικά επτακόσιοι. Αρχηγός τους ήταν ο Δημήτριος Υψηλάντης, ο οποίος έδωσε δείγμα της στρατηγικής του ικανότητας. Οι Έλληνες κράτησαν το κάστρο μέχρι τις 24 Ιουλίου και κατόρθωσαν να διαφύγουν ύστερα από αντιπερισπασμό, που προκάλεσαν στον εχθρό οι Έλληνες του στρατοπέδου των Μύλων. Οι Έλληνες, με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να καθυστερήσουν τον εχθρό για 15 ημέρες περίπου, με αποτέλεσμα να οργανωθεί πολύ καλύτερα ο τρόπος αντιμετώπισης του εχθρού στα Δερβενάκια μετά από δύο ημέρες από την 24η Ιουλίου.
Στις ημέρες μας το κάστρο χρησιμοποιείται για την οργάνωση κάποιων πολιτιστικών εκδηλώσεων, γεγονότα που δε λαμβάνουν χώρα πολύ συχνά, διότι η πλημμελής συντήρησή του δεν το επιτρέπει.


Το κάστρο

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.