12/01/2009
Τενέα

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας

Ακολουθώντας την παλιά εθνική οδό Κορίνθου - Άργους, 20 χιλιόμετρα νοτιότερα της Κορίνθου, συναντάται το Χιλιομόδι, έδρα του νέου δήμου Τενέας.
Για να φτάσουμε στο Χιλιομόδι, από ανατολικα, διασχίζουμε το περίφημο πευκόδασος του Χιλιομοδίου, ένα θαυμάσιο αυτοφυές δασικό οικοσύστημα, απομεινάρι μεγαλύτερου και αρχαιότερου δάσους στην περιοχή. Περιβαλλοντικά ενδιαφέρον και σημαντικό πευκόδασος από όπου ξεχωρίζει η χαρακτηριστική μυρωδιά του πεύκου και του ρετσινιού. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι σήμερα είναι το πιο συμπαγές συγκροτημένο και ενδιαφέρον υψηλό δάσος του δήμου Τενέας.
Η περιοχή παρουσιάζει αξιόλογο θρησκευτικό ενδιαφέρον: 2,5 χιλιόμετρα έξω από το Χιλιομόδι βρίσκεται η Νέα Ι. Μ. Παναγίας Φανερωμένης, κτίσμα του 1896, όπου ο προσκυνητής έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τη βυζαντινή εικόνα της Παναγίας, τοποθετημένη σε ξυλόγλυπτο τέμπλο σπάνιας τέχνης. Ανηφορικός δρόμος σε απόσταση 3 χιλιομέτρων νότια οδηγεί στην παλαιά Ι. Μ. Φανερωμένης. Ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα, στην είσοδο της σχισμής ενός βράχου, όπου “φανερώθηκε” η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, ενώ αναφέρεται ότι από όλες τις μονές της “Φανερωμένης” σε ολόκληρη την Ελλάδα, η Κορινθιακή είναι η σημαντικότερη, παλαιότερη και επισημότερη.


Η νέα Μονή της Φανερωμένης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.