14/01/2009
Κόρινθος - Απόστολος Παύλος

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας

Χαρακτηριστικό δείγμα κατασκευής μετά το σεισμό του 1928, αποτελεί ο Μητροπολιτικός ναός του Αποστόλου Παύλου, τρίκλιτη βασιλική με σχήμα σταυρού μεγάλων διαστάσεων, που αντικατέστησε τον παλιό ναό, από τον οποίο σώθηκε μόνο το ένα καμπαναριό.
Ο Απόστολος Παύλος είναι ο προστάτης της πόλης της Κορίνθου. Η χτισμένη επιφάνεια του είναι 800 τετρ. μέτρα. Πρόκειται για νεοβυζαντινή, τρουλαία βασιλική. Αριστερά της εισόδου στήθηκε η προτομή του Μητροπολίτη Μιχαήλ και δυτικά βρίσκεται το μαυσωλείο. Η θεμελίωση του ναού έγινε στις 29 Ιουνίου 1936, ανήμερα της εορτής Πέτρου και Παύλου, από τον Μητροπολίτη Δαμασκηνό και τον τότε πρωθυπουργό της χώρας Π. Τσαλδάρη, και τα εγκαίνια του το Σεπτέμβριο του επόμενου χρόνου.
Για την κατασκευή του δαπανήθηκαν πάνω από 8 εκατ. δραχμές που διατέθηκαν από τον Οργανισμό Σεισμοπαθών, από εράνους που έκανε ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός και από εισφορές ιδιωτών. Την μελέτη και επίβλεψη του έργου έκανε ο αρχιτέκτων Ν. Κοτσερώνης και την εκτέλεση ο πολιτικός μηχανικός Ι. Κοτσερώνης. Τον έλεγχο του έργου είχε η Τεχνική υπηρεσία Αυτόνομου Οργανισμού Σεισμοπαθών Κορινθίας.


Κόρινθος, Ναός Αποστόλου Παύλου

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.